Úroky na hypotékach začali rásť. V júli vzrástli najvýraznejšie od začiatku roku 2013

BRATISLAVA, 3. septembra 2015 – Úrokové sadzby na hypotékach v tomto roku každý mesiac klesali na nové rekordne nízke úrovne. V júli sa však tento scenár otočil. Podľa najnovších údajov priemerná sadzba na nových hypotékach vzrástla o 0,15 % na úroveň 2,54 % p.a., a poskočila tak najvýraznejšie od začiatku roku 2013.

Priemerný úrok na nových hypotékach v júli prekročil 2,5 %, a to aj napriek tomu, že väčšina bánk komunikuje oveľa nižšie úroky, najčastejšie „od 2,0 %“. Najvýhodnejšie podmienky na hypotékach tak stále dostávajú iba vybraní klienti a väčšina ľudí si v skutočnosti odnáša hypotéky s výrazne vyššími sadzbami. Klienti sa totiž vo svojej banke často uspokoja s omnoho horšími podmienkami než aké by mohli získať, keby sa na trhu poobzerali aj po iných bankách.

Najvýhodnejšie podmienky na hypotéke, a naozaj pre každého, poskytuje Prima banka, ktorá ponúka jednotnú úrokovú sadzbu 1,8 % p.a. pre Hypotéky s 3-ročnou dobou fixácie. Tento úrok poskytuje ako jediná banka na trhu každému klientovi, bez akýchkoľvek ďalších podmienok a naviazaní na iné produkty a služby. Každý jeden klient tak získa výrazne nižší úrok ako je súčasný priemer na trhu. Aj vďaka tomu rastie Prima banka v hypotékach už tretí rok po sebe najrýchlejšie na trhu.

Vývoj priemernej úrokovej sadzby na nových hypotékach

Vývoj úrokov na nových hypotékach

Pozn.: Dohodnutá priemerná ročná úroková miera (DPRUM), ktorú vykazuje NBS, nie je totožná s priemernou úrokovou sadzbou. Údaje Prima banky už zohľadňujú prepočet DPRUM na priemernú úrokovú sadzbu. Informácie k DPRUM nájdete na tomto linku: http://www.nbs.sk/_img/Documents/statist/us/vypocet.pdf

Zverejnené dňa: 3. 9. 2015